Translate my blog

donderdag 21 oktober 2010

Van grote dagen en kleine zorgen: loopbaanonderbreking

Uitzicht vanuit mijn raam, Antwerpen, lente 2010

Iedereen vraagt zich misschien af hoe je dat doet, beslissen over een jaartje niet werken en reizen. Wel, dat gaat heel gemakkelijk. Je begint alvast met het uitgeven van veel geld. Maar wacht, ik loop vooruit op de zaken.  Het eerste dat je doen moet, is het incalculeren van een aantal slapeloze nachten waarin je zombiegewijs ijsbeert door de woonkamer en urenlang door het raam staart. Langzaam word je je bewust van een mogelijk afscheid. In mijn geval: ik staarde alsof mijn toekomst ervan af hing,  alsof ik de nachtelijke bewegingloosheid achter elk raam aan de overkant voor eeuwig in mijn geheugen wilde prenten.

Eens je je beslissing genomen en hardop uitgesproken hebt: loutere gelukzaligheid –je hebt hoegenaamd niets te verliezen- en meteen daarna de overweldigende stroom aan kleine ditjes en datjes die plots allemaal tegelijk zorgvuldig nagekeken, dubbel gecheckt, betaald en gearrangeerd moeten worden. De strakke wetten van Vadertje Staat zijn nooit eerder zo aanwezig geweest in mijn huis. 

Je wil tijdens je reizen je woonst verhuren? Wel, dan is het sinds kort verplicht een EPC certificaat in je bezit te hebben. Honderd vijftig euro alsjeblief. Je verwarmingsinstallatie schoonmaken?  Honderd euro alsjeblief voor het verplichte verbrandingsattest. Uitgerekend op dit moment begeeft na vijf jaar dienst je vaatwasmachine het. Herstellen? Honderd vijfentachtig euro alsjeblief. O ja, en je zou ook graag je postadres voor een jaartje wijzigen. Binnen België, ja, graag. Dat is dan 20 euro per 3 maanden. Reken zelf maar uit. En ga zo maar door en ga zo maar verder:  extra reisverzekering, dure injecties voor alle gruwelijke ziektes die je in het buitenland oplopen kan, een reispas, een visum, een algemeen bloedonderzoek want je wil kerngezond vertrekken…

Bovendien wil je je job op een deftige manier achter je laten: cursussen aan speedtempo ordenen want doorgeven, collega’s inlichten, computerbestanden doorsturen, mailadressen bezorgen, papieren ondertekenen, afscheid nemen en antwoorden verzinnen op de talloze vragen die op je af komen. Tegen de tijd dat je klaar bent met alle praktische zaken, ben je totaal uitgeput. Onder mijn ogen zag ik dagelijks de grijze wallen groeien. En mijn nek, de zwakke plek bij uitstek waar alle stress zich verzamelt en dichtslibt tot een pijnlijk spierkluwen, nu ja, die werd zo stijf als een plank.

Een echte aanrader, beslissen tot loopbaanonderbreking. Bankroet en een geestelijk wrak bij vertrek. Maar dat zeggen moedige loopbaanonderbrekers in aantrekkelijke tijdschriftartikels er nooit bij, uiteraard.

woensdag 20 oktober 2010

Van kleine dingen en grote mensen: Joey’s Sales mei 2010

Lieve collega's Renild, Resi en Liesbeth aan de koffietafel
Mijn vertrek startte met het uitruimen van mijn huis. De advertentie die ik aan mijn adresboek doorstuurde, ging als volgt:
JOEY’S SALES
 GRANDIOOS GEZELLIGE UITVERKOOP
OP 23 EN 30 MEI
Lieve mensen

In juli vertrek ik voor een jaar naar Ikaria (Grieks eiland). Mijn appartement verhuur ik gemeubeld, maar omdat mijn huurders geen boodschap hebben aan mijn overvloed aan  spullen, hou ik uitverkoop. Een soort van rommelmarkt, eigenlijk, met uiteraard interessante koopjes. Op deze manier hoop ik een extra zakcentje te vergaren vooraleer ik vertrek.
Uitgezonderd grote meubelstukken, stel ik zowat alles te koop: toffe kleding (maatje 38), schoenen (maat 38-39), schilderijen van eigen makelij, allerlei superleuke hebbedingen zoals hangende weegschaal, kussens, schommelstoel, boeken(steun), kisten, koffers, blikken dozen, juwelen, keukengerei… kortom, ‘plezante’ rommel.
Ik hang gekleurde briefjes aan alle voorwerpen die ik te koop stel (zo vermijd ik dat jullie op wandel gaan met spullen die ik niet verkopen wil). Je kan dan rustig je tijd nemen bij een wijntje of een koffieklets, om je ogen de kost te geven. Het is dan aan jou om een bod te doen op het voorwerp, schilderij of kledingstuk dat je interesseert. Misschien levert dit nog fantastische boks- en trekgevechten op?!

I just love Joey’s Sales!

Gevolg van deze mail: een overrompeling in mijn woonkamer. Shoppen à volonté!

Het meest merkwaardige was dat iedereen precies met datgene buiten wandelde dat bij hem of haar paste, en de verwondering op de gezichten bij het zien van de binnenkant van mijn huis. Collega’s kregen een blik op dat stukje ‘Joey’ dat geen leerkracht is, wandelden rond in het dunne grensgebied tussen privé en werk. Elk voorwerp dat ik ooit liefhad, kreeg bij de verkoop een nieuwe plaats in mijn geheugen. Een schilderij glimlacht nu in een andere woonkamer, een oude stoel prijkt aan een nieuwe tafel, een rieten mand draagt andermans kleding, een oude halsketting siert een jonge vrouw. De helft van mijn voorbije leven leeft verder op de plek die ik erbij fantaseer. Het geeft me een gelukzalig gevoel te weten hoe de mensen die ik het liefste heb, via mijn schilderijen, kleding en juwelen een klein beetje dicht bij me zullen blijven. Neen, ik vertrok niet graag zonder mijn sporen na te laten…

Tamara en de schommelstoel

Lea en Evi: nieuwe plek voor mijn schilderij

Alinea's te koop

Kleding te koop


Zoë rommelt in dozen
Liesbeth en Resi weten niet wat eerst te kiezen

dinsdag 19 oktober 2010

Return from Ikaria - Islandblues - The End of Love

Arministis (Ikaria), oktober 2010




16 oktober landde ik weer in Zaventem, na exact acht dagen Griekenland – waarvan zes op het eiland Ikaria. Gevoel: alsof ik maanden was weggeweest. Vandaag, 19 oktober, is dat al helemaal anders: alsof ik nooit weer ben vertrokken. Alsof alles wat in die acht dagen gebeurde –het einde van een liefdesrelatie, het einde van een eilanddroom, het instorten van verwachtingen en hoop- nooit heeft plaatsgevonden. Goed dat ik nog tientallen foto’s heb genomen: het bewijs van fysieke aanwezigheid op Ikaria.

Arministis (Ikaria), oktober 2010

Eind augustus vloog ik België in, na twee maanden verblijf in Ikaria. Reden: intermezzo ZuiderZinnen. Eind september boekte ik opnieuw een ticketje enkel Ikaria, nam afscheid van vrienden en familie voor ‘onbepaalde tijd’. Ik wist dat mijn vertrek mogelijk niet voor lang zou zijn, maar er was nog steeds hoop: dat wij –Ilias en ik- de liefde terug zouden vinden…

Niet dus. En omdat bij het einde van een relatie de oppervlakte van een eiland te klein is, besloot ik zo snel mogelijk terug te keren.

Op 16 oktober om half één ’s nachts heb ik in de haven van Evdilos de  boot genomen en me uitgestrekt op het vast tapijt, tussen de zetels, net zoals de andere passagiers. Dekentje over mijn huilende hoofd, oorstoppen in de aanslag. Om half zeven ’s ochtends half versuft wakker worden in Piraeus. Paniek! Want een uur later dan voorzien. Eerste gedachte: ik mis mijn vliegtuig. Tweede gedachte: ik mis mijn vliegtuig. Derde gedachte: … Maar als het snel moet gaan, ben ik onverbiddelijk.

Luchthaven Athene: binnenstormende Joey-met-twee-koffers-op-wieltjes negeert de veertig wachtenden voor zich. Aan de desk: Joey onderbreekt het inchecken van een andere passagier: ‘Of u me eerst kan zeggen of ik al te laat ben. Ik heb geen tijd om aan te schuiven’. Ik kreeg een vriendelijke ‘u heeft nog tien minuten’ en doorverwijzing naar twee desks verderop. Zelfde scenario: vijf woorden van mijn kant en mijn koffers alvast onderweg naar vliegtuig. Dan ik nog: hollen langs koffiebars en heerlijk geurende broodjes (geen tijd!), parfums en alcoholische dranken, tijdschriften, boeken, kleding, handtassen. Het ellendige wachten aan de controlepost: schoenen uit, broeksriem uit, jas uit, sjaal uit. Schoenen aan, broeksriem aan, jas aan, sjaal aan. ‘Boarding for Brussels’ door de microfoon onmiddellijk daarna. Neerploffen op stoel 20 A aan het raam voor een laatste blik op Athene. 

Arministis (Ikaria), oktober 2010


Tijdens de vlucht bedenken dat ik van de laatste dagen Ikaria toch nog intens genoten heb, tussen het huilen en het verdriet door. De natuur heeft me geraakt: voor het eerst gezien dat kiwi’s aan een boom groeien. Veel gewandeld, in regen, in wind, in zon. Beseft dat ook de natuur allerlei impulsen kan geven en dat mijn eerdere idee dat het platteland saai is, absoluut niet juist is. Ook de natuur kan je voorzien van zoveel nieuwe dingen. Alleen: ik zie het vaak niet, omdat ik nooit leerde te kijken. Ik ben opgegroeid in een druk bewoond gebied dat België heet. In Ikaria voelde ik pas werkelijk wat het is om met je twee voeten in herfstige aarde te staan. Dat is ongelooflijke stilte, dat zijn triljoenen zichtbare sterren, dat is de dreiging van loeiende wind en het stikdonker op maanloze nachten. Dat is diep inademen tot tien tellen en uitademen en versteld staan van de zuiverheid: ik had er geen idee van dat je lucht kan proeven!

Drie en een half uur later landen in Zaventem en er nog twee en een half uur over doen om met de zaterdagse treinverbindingen in Turnhout te geraken. Absurd gewoon: de afstand Athene – Brussel is een uurtje langer dan de afstand Brussel – Turnhout.

En nu: even rusten. Hoofd leegmaken. Genieten van de herfstkleuren en het langzame voorbereiden op de winterslaap. Door dode bladeren stappen. Een appel plukken. Een walnoot kraken.

zondag 3 oktober 2010

Laatste dagen in België: schilderen!


Spelen met verf in de tuin van mijn ouders

Twee panelen maken één portret: kan ook zonder kruin:-)